13 Aralık 2007 Perşembe

Çevre Planı Toplantısı Hendek Ticaret Merkezinde Yapıldı

Hendek'te yapılan çevre düzeni planı toplantısında konuşan Hendek Kaymakamı Harun Kaya, sanayi ve konut alanlarına paralel olarak tarım alanları ve doğal yaşamın konunacağını belirtti. 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı toplantısı Hendek Ticaret Merkezi Toplantı Salonu'nda yapıldı.

Kaya'dan Koruma Şartı
İlçe kaymakamı Harun Kaya, çevre planının çıkış nedenin imkanların en rasyonel şekilde kullanılması, çağdaş anlamda imar düzenlemesinin uygun olan yerlere yapılması olarak özetlenebileceğini ifade ederek, "Hendek 2000 yılından bu güne çok büyük değişimlere uğradı. 2.OSB'nin faaliyete geçmesiyle istihdam alanları açılmasına paralel olarak büyük göç aldı, almaya da devam ediyor. 2.OSB tam faaliyete geçtiğinde yaklaşık 30.000 kişinin istihdam edilmesi hedeflenmektedir. Çekirdek ailenin 4 kişiden oluştuğu göz önüne alındığında ilçenin nüfüusunun 120 bine ulaşması hayal değildir." Diyerek sanayi ve konut alanlarına paralel olarak tarım alanlarının ve doğal yaşamın korunmasının şart olduğunu vurguladı.

Sanayi Alanı Talebi
Hendek Belediye Başkanı Ali İnci ise yasal olarak tarım arazisi göründüğü halde aslında tarıma elverişli olmayan alanların konut alanına çevrilmesi gelecek adına büyük önem arzzettiğini belirterek, çevre plancılaradan isteklerde bulundu. İnci 2. OSB’nin hemen karşı yakasında bulunan ve tarım alanı olarak görülen yerin 2.OSB’nin ihtiyaç duyduğu konut alanı olarak değerlendirilmesini istedi. İnci ayrıca Hendek – Düzce arasında bulunan Nüfren mevkiinde tarıma imkan bulunmayan alanların sanayi alanı olarak belirtilmesini istedi.

Tren TEM'den Geçsin
Çevre planı haritasında belirtilen tren yolu projesini de eleştiren başkan İnci, “Haritaya bakıldığında tren yolu tarım arazilerini bölerek,parçalayarak geçmektedir. Bu aşamada müdahale etmek gerekirse tren yolunun TEM otoyoluna paralel götürülmesi hem tarım alanlarının korunmasını sağlayacak hemde gelecekte can ve mal kayıplarını önleyecektir” dedi.

Kararı İl Genel Verecek
Şehir plancılarının da katılarak, görüşlerini bildirdikleri toplantıda konuşan İl genel meclis başkanı Nuri Haşmenoğlu 1/100.000'lik çevre planının il genel meclisinde oylamaya sunulacağını hatırlatarak "Komisyonumuzda tüm görüş ve fikirler tartışılacaktır. İrade yeri meclistir. Bünyemizle uyuşmayan bir karar meclisimizde kabul görmeyecektir" dedi. (Yeni Ada)

Bunun dışında değinilen konular şunlar oldu:
* Sakarya’daki yapıların kat yüksekliğine ilişkin İnci; "Bilmin ışığında Adapazar’ında 5 katlı binaların yapılması olağan karşılanmalıdır" dedi.
* Sakarya İli'nde kurulabilecek ikinci bir üniversite (Doğu Marmara üniversitesi) için gereken alt yapının Hendek’de mevcut olduğu.
* Çamlıca gibi verimli alanlar yerine fay hattı geçmeyen verimsiz ve sağlam alanların sanayii tesisi için kullanılması
* Öyle bir plan olsun ki kimse oynayamasın.

Hiç yorum yok: