22 Ocak 2008 Salı

Hendek'te Sanayi Devrimi ve Bayraktepe



Seyfullah Türksoy

Ak Parti Hükümeti'nin bu ülkeye yaptığı en büyük iyiliklerden biri, yerel yönetimler yasasını çıkartarak, belediyelerin önünü ve ufkunu açmasıdır.

Fırsat buldukça Anadolu'nun farklı köşelerini ziyaret etmeye çalışıyorum. Konya'da,Tarsus'ta, Elazığ'da, Kars'ta, Odunpazarı'nda ve pekçok yerde şehircilik ve yerel yönetimler adına çok başarılı projeler gerçekleşiyor.

Bu defa yolum Sakarya'nın Hendek ilçesine düştü. İki dönemdir Belediye Başkanlığını yapan Ali İnci, Kırgızistan'da karşılaştığımızda beni Hendek'e davet etmişti.
Eğitimci kökenli olan Başkan Ali İnci'den dinlediklerim ve Hendek'te gördüklerim ülkemizin geleceği adına beni çok mutlu etti.

Hendek'le ilgili tesbitlerimi birkaç ana başlıkta özetlemek istiyorum:

1- Hendek, son yıllarda gerçekleşen yatırımlarla işsizlik sorununu bitirmiş. Sabancı'dan Sanko'ya, Aytaç'tan Kardelen'e, Almanlar'dan İtalyanlar'a kadar pekçok saygın kuruluş Hendek'de devasa tesisler kurmuşlar. Daha önce işsizlikten kıvranan Hendek halkı şimdi mutlu. Firmalar, belediye hoparlörüyle işçi arıyor. Bu durum Hendek ekonomisini de canlandırmış. Dolayısıyla Hendek bir cazibe alanı haline gelmiş. Daha önce 30 bin olan nüfus, başta Karadeniz olmak üzere çeşitli bölgelerden gelen göçlerle 50 bine ulaşmış. Milyarlarca dolarlık yatırımların kalkınmada öncelikli yöre kapsamındaki Düzce yerine Hendek'e gelmesi kayda değer bir gelişme.

2-Sakarya'nın bile çok az bir kesimine ancak ulaşabilen doğalgaz altyapısı Hendek nüfusunun neredeyse yüzde 70'ine ulaşmış. Önümüzdeki günlerde ilçe doğalgaza kavuşacak.

3-Şehirde gerçekleşen pekçok proje ödüller almış. Örneğin tamamlanmak üzere olan ticaret -alışveriş ve kültür kompleksi bunların başında geliyor. 600 dükkanı bünyesinde bulunduran kompleks kapsamında, geleceğin şampiyonlarını yetiştiren güreş salonu, kadınların da özgürce spor yapabilecekleri fitness salonu, kültür merkezi, resim atölyesi, muhtarlar lokali gibi pekçok ünite yer alıyor. Bitme aşamasına gelen projenin önümüzdeki aylarda Başbakan Erdoğan tarafından hizmete açılması planlanıyor.

4- Hendek'te beni en çok etkileyen projelerin başında ise ''Bayraktepe'' adını taşıyan kültür ve medeniyet projesi geliyor. Hendek'i ve Adapazarı'nı kuş bakışı gören ihtişamlı bir tepe üzerinde kurulan Bayraktepe'de Cumhurbaşkanlığı Forsu'ndaki 16 Türk Devletinin dev bayrakları yükseliyor. Bayrakların önünde de her Türk Devleti'nin sembolü yapılmış. Atatürk'ten Bey-Han'a, Ergenekon'dan Çanakkale'ye kadar Türk tarihinin önemli sayfalarının figürleri de Bayraktepe Anıtı'nda yer alıyor. Bayraktepe, sadece bir anıt değil kuşkusuz; aynı zamanda bir kültür ve medeniyet merkezi. Geniş bir alanı kapsayan proje kapsamında, otantik bir restaurant, modern bir amfi, şehidlerimizin adlarını yaşatmayı amaçlayan Şehitlik Ormanı ile dinlenme alanları gibi farklı ayrıntılar göze çarpıyor. Mayıs ayında açılması planlanan Bayraktepe Projesi'ni gezerken, Başkan Ali İnci'ye şaka yollu takıldım: ''Ak Parti Türk Milliyetçiliği'ni de sahiplenmiş görünüyor. Başka partilere pek birşey bırakmadınız'' Başkan İnci, kafatasçılıkla milliyetçiliğin karıştırılmaması gereğinin altını çiziyor ve ekliyor: "Kendi tarihini, kültürünü, dilini, töresini bilen ve yaşatan bir nesil arzu ediyoruz. Biz asırlarca yeryüzüne adalet, sevgi ve merhamet götüren bir ahfadın torunlarıyız. Ecdadımızın izinden gitmek gerekir. Biz büyük ve lider bir milletiz. Türkiye Cumhuriyeti yine bölgenin ve dünyanın lideri olacaktır. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın"

5- Hendek ilçesinde yol, park, bahçe gibi rutin işlerin dışında, sosyal belediyecilik alanında da örnek çalışmalar yapılmış. Mesela ilçe ve köylerdeki yüzlerce engelli vatandaşımıza tekerlekli-akülü arabalar hediye edilmiş. Yürüyemeyen sakat ve kötürüm durumdaki pekçok çaresiz insan bu uygulama sayesinde adeta hayata yeniden merhaba demiş. Hendek Belediyesi'nin bu tür sosyal amaçlı yardım faaliyetleri sadece Hendek sınırlarında kalmamış, Türk Dünyası'nın bazı köşelerine de ulaşmış. Türk Dünyası Belediyeler Birliği'nin kurucu üyeleri arasında yer alan Başkan Ali İnci ve TDBB üyesi diğer başkanlar , geçtiğimiz Ramazan ayında Kırgızistan'a da yardım elini uzattılar ve 500 civarında engelli Kırgız soydaşımıza akülü arabalar ulaştırdılar; benzeri yardımlarda bulundular.

Belediye Başkanı Ali İnci'ye Hendek'teki bu gelimeleri nasıl başardıklarını sordum. Gülümseyerek, önemli bir sır verdi: İnsani ilişkilerle.. Başkan Ali İnci, mütevaziliği, güleç yüzü ve eğitimci yönüyle insani ilişkiler konusunda gerçekten başarılı bir yönetici...

Bu sıfatlar başarı, tecrübe, azim ve disiplin gibi unsurlarla birleşince işte ortaya böyle güzel işler çıkıyor...

Gayretin daim, yolun açık olsun Başkan...

http://www.turksoylaipekyolu.com/

Hiç yorum yok: