14 Şubat 2008 Perşembe

Ucuz Konut Hendek'te

Ada Postası
Hendek Belediye Başkanı Ali İnci, Hendek'te toplu konut ve sosyal konut projeleri bakımından örnek çalışmalar yaptıklarını ifade ederken, "kimse benim kadar kaliteli ve ucuz konut yapamaz" dedi.

KONUT PROJELERİ
Son dönemlerde Belediyeler tarafından yapılan toplu konut projelerinde çok farklı fiyatlar havalarda uçuşuyor. Yüksek gelirli ve orta gelirli vatandaşlara Belediyelerin kimi zaman TOKİ ile işbirliği yaparak gerçekleştirdikleri Konutların fiyatları 50 bin Ytl ile 150 bin Ytl arasında değişiyor. 120 metrekare konutların fiyatları ise ortalama 60 bin YTL'den başlıyor.

EN UCUZU HENDEK
Hendek'te ise çok farklı bir durum söz konusu. "Benden daha ucuza kimse konut yapamaz" diyen Belediye Başkanı Ali İnci, 120 m2 konutu 46 bin YTL'den satıyor. Başkan İnci, ayrıca 28 bin YTL'ye, 50 m2'lik sosyal konutlar da yapıyor. Roman vatandaşları ayda 100 YTL'ye konut sahibi yapacak olan Başkan İnci, ayrıca Hendek'teki 43 vatandaşa da hibe konut yaptı.

KILIÇ ARAŞTIRDI
Gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Gürkan Kılıç, en ucuz toplu konut tartışmalarına son noktayı koyacak bir araştırma yaptı. Büyükşehir ve diğer belediyelerin yaptığı veya yaptıracağı konut projelerini de inceleyen Kılıç, Hendek'te durumun farklı olduğunu gördü. Başkan Ali İnci ile görüşen Kılıç, Hendek'teki toplu konut projelerini gezerken, projeler hakkında sorular sordu.

"6 AYDA 300 KONUT YAPTIK"
Belediyenin organizasyonunda kurdukları HANTEK Yapı Kooperatifi aracılığıyla 2003 yılında başladıkları çalışmalar kapsamında toplu konut seferberliğini başlattıklarını ifade eden Hendek Belediye Başkanı Ali İnci, "Öncesinde bizden önceki Belediye Başkanı'nın Roman vatandaşlar ile ilgili bir projesi vardı. Orada başlanan 16 konut vardı. O konutları tamamladık ve o zamanki parayla 3 milyara konutları teslim ettik. Ardından Hantek Yapı Kooperatifi aracılığıyla 6 ay içerisinde 300 konut yapma sözü verdik. O dönemde kimse bize inanmadı. Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek, 45 günde örnek daireyi bitirdik. Ve söz verdiğimiz gibi 6 ay içerisinde, 2004'ün Ocak ayında 300 konutun tamamını teslim ettik. Bu konutları o dönemde telaffuz bile edilemeyecek bir rakam olan 26 milyar liraya verdik." dedi.
Vatandaşlardan arabasını ve yastık altındaki para ve takıları peşin olarak vermeye teşvik ettiklerini de anlatan Başkan İnci, "Bankalara fazla borçlanmasınlar dedik. Nitekim o gün 15 milyar lira peşin veren bir aile, üzerine 11 milyar kredi çekti. Şimdi ayda 90 YTL taksit ödüyorlar. 120 m2 ve altında da 40 m2 bodrum veya depo alanı var. Bugün bu evlere 75 bin YTL verenler bile var. Vatandaş kaliteden de çok memnun" dedi.

İKİNCİ ETAPTA 148 DAİRE, 26 BİN YTL
Gelen yoğun taleplerin ardından aynı bölgede ikinci etap konutlara başladıklarını kaydeden Başkan Ali İnci, "Bu konutları da başladıktan 1 sene içerisinde teslim edeceğimizi söylemiştik. Tam bir sene sonra da 2005 yılı içerisinde bu konutları teslim ettik. Aynı büyüklükteki konutları, maliyetlerdeki artış nedeniyle 36 bin YTL'ye satmak zorunda kaldık" dedi.

ŞİMDİKİ FİYAT: 46 BİN YTL
Son olarak aynı bölgede iki önemli projeyi daha gerçekleştirdiklerini ifade eden Başkan Ali İnci, "Bunlardan biri yine 120 m2+20m2'lik konutlar. Bu konutları 46 bin YTL'den satıyoruz. Bu büyüklükte ve bu kalitedeki konutları başka bir yerde bulmanın imkanı yok. Şimdi buraya doğalgaz da getirdik. Bugün konutları alıp, hemen satanlar bile 20-30 bin ytl kar ediyor. Konutları 6 ayda teslim ediyoruz. Yani 1 ayları kaldı. Şimdi bu konutlardan verebildikleri kadar peşinat verip girenler, daha sonra taksit döneminde kiraya verseler, 10 sene içerisinde ceplerinden 5 kuruş para çıkmadan konut sahibi olabilirler." diye konuştu.
Üçüncü etapta 80 daire ve 10 işyeri yaptıklarını ifade eden Başkan İnci, "talepler gelmeye devam ediyor. Talep geldikte bizler de konut projelerine devam edeceğiz. Maliyetler biraz arttığı için 120 m2 konutları bir sonraki proje kapsamında 50 bin ytl civarında vereceğiz. Bu kalitede, bu fiyatta konut bulmak imkansız" diye konuştu.

ÇEVRE DÜZENİ
Konut projelerini yaparken çevre düzenlemesine ve yeşil alana dikkat ettiklerini ifade eden Başkan İnci, konut fiyatlarına her şeyin dahil olduğunu, anahtar teslim fiyat verdiklerini kaydetti. Başkan İnci, konutların arasına Hendek Anaokulu'nun da yapıldığını anlattı.

SOSYAL KONUTLAR
Sosyal konut kapsamında bir süredir yaptıkları projelere yenilerini ilave ettiklerini de kaydeden Başkan Ali İnci, "Bu kapsamda 60 daire ve 12 dükkan yapıyoruz. Konutların büyüklükleri farklı. 50 m2 olan sosyal konutları 28 bin YTL'den, 67 m2 olan sosyal konutları ise 34 bin YTL'den satıyoruz. Vatandaş burada kira öder gibi konut sahibi oluyor. Bu daireleri 1 ay sonra bitireceğiz. İkinci etapta da sosyal konut çalışmalarımız devam edecek. Konutları kullanışlı yapıyoruz. Kalite, 120 m2'lik evlerdekilerle aynı. Kullanılan malzemeler de aynı. Mesela hepsinde kapılar, çelik kapı. Hepsi doğalgazlı." diye konuştu.

ROMAN VATANDAŞLARA 100 YTL'YE KONUT
Turanlar Mahallesi'nden ikamet eden roman vatandaşlar için 124 konut yaptıracaklarının altını çizen Hendek Belediye Başkanı Ali İnci, "roman vatandaşlarımız da bizlerin vatandaşı. Aynı ortamda yaşıyoruz. Onların da güzel ve temiz bir ortamda yaşamaları önemli. Bunun için 124 konutluk bir proje yaptık. 50 metrekarelik tek katlı sosyal konutlar yapacağız. Bu konutlar için peşin 2 bin 500 YTL alacağız. Geri kalan kısmı 15 ayda, aylık 100 YTL olarak belediyemize ödeyecekler. Ondan sonra da tapularını vereceğiz" dedi.

KENDİ KONUTLARIMIZ DA VAR
Başkan Ali İnci, Belediye sosyal amaçla kullanmak için kendilerine 20 konut yaptırdıklarını ve evi yanan, sokakta yaşamak zorunda kalan, ya da ailelerinden ayrı kalmak durumunda olan insanlara buralarda barınma imkanı sağladıklarını söyledi. Buraların tapularını vermeyeceklerini kaydeden Başkan İnci, "Tapuları bizde. Bizim konutlar. Fakat mağdur olan aileler, mağduriyetleri devam ettiği sürece burada bizim misafirimiz oluyorlar. Durumları düzelenler buradan çıkıyor. Mesela geçtiğimiz günlerde evi yanan özürlü çiftimizi hemen olaydan 3-4 saat sonra bu evlerden birine yerleştirdik" diye konuştu.

YOKSULLARA 43 HİBE KONUT
Durumu gerçekten müsait olmayan yoksul vatandaşlara hibe konutlar da yaptıklarını anlatan Hendek Belediye Başkanı Ali İnci, "kendi arsası olan vatandaşlardan, durumu gerçekten kötü olup, ev yapamayacak durumda olanlara bizzat belediye olarak biz ev yapıyoruz. Kendilerinden para almıyoruz. Bu şekilde bugüne kadar 43 konut yaptık. Konutları yapıp vatandaşlara hibe ediyoruz" diye konuştu. Başkan İnci, destek verilmesi halinde evini yapabilecek aileler de bulunduğunun altını çizerken, "bu türlü aileler de var. Biz de onlara proje veriyoruz. Bir ve iki katlı ev projelerimiz var. Yapı ruhsatlarını ve diğer yasal izinleri biz karşılıyoruz. Ayrıca kum, harfiyat gibi desteklerimiz de oluyor. Bu şekilde yardımcı olduğumuz 15 aile de kendi evlerini yaptılar" dedi.

BUNU ANCAK ALİ İNCİ YAPAR
Kendisinden başka bu kalitede ve bu fiyatlarla kimsenin konut yapamayacağını iddia eden Başkan Ali İnci, "Çünkü ben ticari zekâmı, belediyenin imkânları ile birleştirip, projeleri tek tek gerçekleştiriyorum. Müteahhitlerle pazarlık ediyorum. Belediye kesinlikle bu projelerden zarar etmiyor. Ama para da kazanmıyor. Bunlar direk ev alacak vatandaşlara yansıtılınca da ortaya böyle ucuz konutlar çıkıyor." şeklinde konuştu.

Hiç yorum yok: