26 Şubat 2008 Salı

Sendikaya Üye Oldular Bir Gün Sonra Atıldılar!

Sakarya Yenihaber
Alman WIEGEL Galvaniz Fabrikası
'nda çalışan ve önceki gün Türk Metal Sendikasına üye olan 4 işçi, ekonomik şartlar bahane gösterilerek işten çıkartıldı. Sendika Başkanı Rıdvan Taş ise işçilerin yanında olduklarını ve hukukî olarak her şeyi yapacaklarını söyledi.

4 işçi
Hendek 2'nci OSB'de bulunan WIEGEL Galvaniz Fabrikası'nda, önceki gün Türk Metal Sendikası'na üye olan 80 işçiden 4'ü, ekonomik şartlar bahane edilerek işten çıkarıldı. Türk Metal Sendikası Şube Başkanı Rıdvan Taş; Türk İş İl Temsilcisi Cemal Yaman, TES İş Sendikası Şube Başkanı Sedat Çokol, Harb İş Sendikası Şube Başkanı Şenol Arabacı ve Türk Haber İş Sendikası Şube Başkanı Cavit Tokpınar ile birlikte fabrika önünde bir basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında işten çıkartılan Mustafa Dertli, Ramazan Nalbant, Engin Çakır ve Süleyman Acıbal'da katıldı.

İşe dönüş davası
Fabrikada 90 işçi çalıştığını ve 80 işçinin önceki gün sendikalarına üye olduğunu belirten Türk Metal Sendikası Şube Başkanı Rıdvan Taş, "80 işçimiz Cuma günü sendikamıza üye oldular ve Cumartesi - Pazar mesai yaptılar. Bugün ise bu 4 arkadaşımız, ekonomik şartlar ve üretimde yaşanan azalma bahanesi ile işten çıkarttılar. AB üyesi olan Alman Şirketi olan bu fabrikanın böyle bir şey yapması şaşırtıcıdır. Fabrika yönetimi Türk Ceza Kanunu'nun 118'nci maddesine muhalefet etmişlerdir. Biz işimizi ve işyerimizi seviyoruz. Kimse bizi öcü olarak görmesin. İşten çıkartılan arkadaşlarımız için işe dönüş davası açacağız. Yasal olarak ne varsa yapacağız. Biz işçilerimizin yanındayız" diye konuştu.

Anayasal hak
Türk Metal Sendikası'nın bu fabrikada yetkili sendika olduğunu ve örgütlenmesinin de Anayasal bir hak olduğunun altını çizen Türk İş İl Temsilcisi Cemal Yaman ise, "İşveren nasıl Anayasal haklarını kullanarak fabrikayı kurabiliyorsa, işçilerimizde örgütlenebilir. Buna muhalefet etmek Anayasal bir suçtur. İşçilerimiz, şimdi kendilerine avukat aramaktadır. İşçilerimizin avukatı da biz sendikalardır. Biz hukuk çerçevesi içersinde her şeyi yapacağız ve işçilerimizin sonuna kadar yanında olacağız. Ayrıca bu fabrikada daha önce de bir ölümlü iş kazası yaşandı. Bu konuda da bir müfettiş isteyeceğiz" dedi. Fabrikan'ın Genel Müdürü Ahmet İşcen ise, bugün saat 14.00'de sendika yöneticileri ile bir görüşme yapacak.

Hiç yorum yok: