24 Şubat 2008 Pazar

İdari Yapı Sil Baştan

Adapazarı Büyükşehir Belediyesi, Sakarya Büyükşehir Belediyesi adını alacak ve belediyenin sınırları, yerel seçimlerden sonra yapılacak düzenlemeyle genişleyecek

AKP’nin 22 Temmuz seçimleri sonrası çalışmalarının değerlendirilmesine yönelik toplantı dün AKM’de yapıldı. Toplantıya AKP Milletvekilleri Recep Yıldırım, Hasan Ali Çelik, Ayhan Sefer Üstün, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Duran, İl Başkanı Yusuf Alemdar, Merkez İlçe Başkanı Ali İhsan Yavuz katıldı. Toplantıya ayrıca geçtiğimiz günlerde bir araya gelerek birleşme sürecine tepki gösteren kapatılacak olan belediyelerin başkanları da katıldı.

Toplantıda konuşan TBMM İçişleri Komisyonu üyesi AKP Milletvekili Recep Yıldırım belediyelerin birleştirilmesi, yeni ilçeler kurulması ve nüfusu 2 binin altında kalan belediyelerin kapatılmasına ilişkin yasal düzenleme hakkında bilgi verdi.

Yıldırım, Bakanlar Kurulunda imzaya açılan yeni ilçelerin kurulması ve belediyelerle ilgili düzenlemeleri içeren kanun teklifinin Pazartesi günü İçişleri Komisyonunda görüşülmeye başlanacağını tasarının önümüzdeki hafta meclis genel kurulunda görüşülerek yasalaşacağını söyledi.

‘Sakarya Büyükşehir Belediyesi’

Kanunun yürürlülüğe girmesiyle yeni oluşturulan ilçelerde belirlenen ad altında belediye kurma çalışmalarının 28 Mart 2009 yerel seçimlerine kadar süreceğini ifade eden Yıldırım, “Bu düzenleme ile Adapazarı Büyükşehir Belediyesi Sakarya Büyükşehir Belediyesi ismini alacak.

Yeni kurulacak Adapazarı ilçesine Güneşler, Arifiye ilçesine Nehirkent ve Hanlı, Serdivan ilçesine Yazlık ve Kazımpaşa, Erenler ilçesine Bekirpaşa ve Çaybaşıyeniköy beldeleri bağlanacak.

Düzenlemeyle Kırkpınar ve Kurtköy Sapanca’ya, Küçücek Akyazı’ya, Yeşilyurt Hendek’e bağlanacak. Söz konusu belediyelerin tüzel kişilikleri sona erdirilecek. Bu beldelerimizde yaşayan vatandaşlarımız beldelerinin bağlandığı ilçe belediyesinden hizmet alacak.

Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi’ne göre nüfusu 2 binin altında kalan Ortaköy, Darıçayırı, Yuvalıdere ve Gölkent belediyeleri de kapatılacak. Ancak bu belediyeler İl Özel İdaresi’ne şube yapılacak. Buralarda yaşayan vatandaşlarımızı hizmetlerini artık İl Özel İdaresi’nden alacak.”

İtirazları değerlendiririz

Yıldırım, ayrıca nüfusu 2000’in altında kalan söz konusu 4 belediyenin, nüfuslarının 2 binin üzerinde olduğunu kanıtlayarak kendilerine itiraz başvurusunda bulunmaları halinde bunu da değerlendireceklerini kaydetti. Yıldırım, “Yani kapatılan belediyelerin itiraz hakkı vardır. Böyle olduğunu düşünen varsa bize dilekçe ile müracaat etsin” dedi.

Sınırlar kanunla belirlenecek

Merkezde yeni kurulacak olan ilçelerin sınırlarının tasarıda şekillenecek olan belediye yönetmeliği ile belirleneceğini söyleyen Yıldırım, şunları kaydetti:

“Ha belde kalmışsın ha ilçe olmuşsun. Hizmetler artarak devam edecek. Biz hiçbir belediyenin kapısına kilit vurmuyoruz. Oralarda hizmetler bundan sonra İl Özel İdaresi tarafından yapılacak. Mal varlıkları ve araçlar İl Özel İdareleri’ne devredilecek. Tasarının yürürlülüğe girmesiyle orman köylerinde oy kullanamayanlar da Büyükşehir Belediyesi seçimlerinde oy kullanabilecekler.”

Merkez’e bağlanmak istemiyoruz

AKP Güneşler Belde Başkanı Halit Pelte ise Merkez ilçeye bağlanmak istemediklerini belirterek AKP yönetiminin Güneşler halkının sesine kulak tıkadığını söyledi. İl Başkanı Alemdar ise belde başkanının bu eleştirilerini yanıtsız bırakmayı tercih etti.

Karasu’ya önemli yatırım

AKP Sakarya Milletvekili Hasan Ali Çelik ise Sakarya’ya yatırımların sürdüğünü belirterek “Almanya ve Kazakistan’da yatırımları bulunan bir şirket Karasu ilçemizde hububat silosu kurmak için yatırım yapmak istediğini bizlere iletti. Bir başka şirket de burada 125 metre uzunluğunda rüzgar tribünleri inşa etmek istediğini iletti. Sakarya’ya artık yatırımcıyı çeken bir yer haline geldi. Bunun devam etmesinden yanayız” diye konuştu.

Hiç yorum yok: