Hendek ilçesi Karatoprak köyü sakinleri ormanlarının “maden arama” adı altında heba edilmesine tepkililer.
Küreselleşen dünyada yeşilin kaybolduğu düşünüldüğünde köy sakinlerine hak vermemek elde değil.
130 yıllık köy ormanı
Karatoprak köyü muhtarı Ekrem Evcil “ hangi kapıya gittiysem çare olamadılar” diyerek konunun hassasiyetine dikkat çekti. Evcil, “Karatoprak köyünde 96 hane 465 vatandaşımız ikamet ediyor. Avrupalı yeşili korıumak için mücadele verirken bizde yeşilin yok edilmesini anlamak mümkün değil” dedi.
Muhtar; “imza atmam “diyor
Karatoprak köyü muhtarı Ekrem Evcil "Bahse konu olan yerdeki 35-40 yıllık kendi kendine yetişen meşe ağaçlarının orman müdürlüğünce alınacağı söylendi. 'Benim köyümün orman envalini neden orman işletme alıyor. Burası benim köyümün ormanı.' Dediğimde bana vermeye razı olundu.Ancak kesimin yapılabilmesi için benden imza atmam istendi. Köy halkı bu durumdan rahatsız. Köy heyeti imza atmamam yönünde görüş belirttiler. O nedenle ben köy muhtarı olarak imza atmıyorum" dedi.
Köy sakinlerinde endişeli bekleyiş.
Köy kahvesinde görüştüğümüz köyün yaşlılarından emekli imam (1937) Hasan Arş adlı vatandaş, "Bizim atalarımız buraya muhacir olarak geldiler. Bizler gençliğimizde bu ormanlarda hıdrellez şenlikleri yapardık" diyerek ormanlarının maden arama bahanesi adı altında yok edilmesine müsaade etmeyeceklerini, hukuksal her türlü mücadeleyi yapacaklarını söyleyerek, "Köy halkı olarak endişeli bekleyişimiz devam ediyor" dediler.
Köyümüzde maden yok, hafriyat alacaklar
Köy vatandaşlarından Emin Göç adlı vatandaş da "Bizim köyümüz hudutlarında bahsedilen mermer madeni yok. Maddi çıkar sağlamak için işi kılıfına uydurmak istiyorlar. Buradan ormanı katledip OSB’ye hafriyat taşıyacaklar. Devlet bir yandan özel orman lanları yapmak için mücadele ediyor diğer yandan orman katliamına sessiz kalınıyor. Bunu anlamak mümkün değil" dedi.
Yetkililer sesimizi duysun
Karatoprak köyü muhtarı Ekrem Evcil'in iddiaları dudak uçuklatacak cinsten. Zira Evcil, "Ben Köydes Programı çerçevesinde köy grup yolumuzun genişletilmesi için orman müdürlüğüne dilekçe verdim. Yolun genişletilmesi için yol kenarında bulunan bazı ağaçların kesilmesi gerekiyordu ancak bu izni üç aylık bir çalışma sonrasında bakanlık nezdinde alabildim" diyerek, "Bir ağacın kesilmesine müsaade etmeyen orman müdürlüğü elemanları bizzat ormanın yok edilmesine yol açacak girişime müsaade ediyorlar. Bakanlık düzeyindeki girişimlerimiz devam ediyor" dedi.
Hafriyat firması adına ruhsat alındığı iddiası
Köy vatandaşları "Köyümüzün meşelik ormanı hafriyat firması sahibi bir vatandaş adına maden arama ruhsatı alındığı söyleniyor. Ormanın tamamı yaklaşık 80 dönüm. Ruhsatlanan alanın 9.920 metre olduğu ifade ediliyor. Yetkililer müdahale etmezlerse köy kıraç bir araziye dönecek." diyerek kendilerine destek verilmesini istediler.
Bazı köy sakinleri de “Kargalı Yeni Mahalle halkı ağır tonajlı vasıtaların mahallelerinin içerinden geçmesine müade etmiyorlar, o nedenle burası hafriyat firması için biçilmiş kaftan” şeklinde görüş beyan ediyorlar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder