7 Kasım 2007 Çarşamba

"Abhaz Dilini Konuşan İnsan Sayısı Azalıyor"

Hendek Kafkas Kültür Derneği ve Çakkallık Köyü sakinlerinin birlikte organize ettiği, Abhazyalı gazeteci yazar Ludmilla Çikipha'nın katıldığı söyleşi programı Çakallık Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Hendek-Adapazarı ve çevre köylerden çok sayıda duyarlı Kafkaslının katıldığı söyleşi programının açılışında, yazarın özgeçmişi ve kimliği hakkında konuklara bilgiler verildi.

Yazar yaptığı konuşmada böyle güzide bir topluluğun arasında bulunmaktan son derece mutlu olduğunu, Kafkas örf ve adetlerinin yaşadığımız modern çağa uyumlu ve en mükemmel şekilde hala yaşatılıyor olmasından son derece mutlu ve onurlu olduğunu belirtti. Türkiye Cumhuriyeti devletinin son derece güçlü ve büyük olduğunu dolayısıyla burada yaşamanın da birçok artısı olduğunu ancak Abhazya’ da da yaşam standartlarının gün geçtikçe kaliteli hale geldiğini belirten yazar Türkiye’ de bulunduğu süre içerisinde fark ettiği en önemli şeyin Abhaz dilini konuşan ve anlayan insan sayısının gün geçtikçe azaldığı ve bu durumun kendisini son derece üzdüğünü belirtti. Buradaki soydaşlarımızla sık sık ve doya doya görüşememekten başka sıkıntımız olmadığını da vurguladı.

Programda yazarın son yazmış olduğu "Köklerin Sancısı" adlı kitap Sn. Faruk Ajiyba tarafından tercüme edilerek konuklara tanıtıldı. Yazar, ön sayfasına düşüncelerini yazıp imzaladığı kitabını Hendek Kafkas Kültür Derneği Yönetim Kurulu adına Başkan Resul Özne' ye hediye etti. Kitap içeriği itibariyle konuklar arasında "gözyaşıyla yazılmış bir kitap" şeklinde yorumlandı.

Gecede bayan katılımcıların da yoğunlukta olduğu gözlendi. Gecenin ikinci bölümünde Hendek Kafkas Kültür Derneğinin oyun ekibi ve katılımcı konuklarla birlikte abaza oyunları oynanarak coşkulu bir gece yaşatılmış oldu.

Hiç yorum yok: