23 Ekim 2007 Salı

Hendek "Evet" dedi.

Pazar günü yapılan referanduma ilçemizde katılımın Türkiye ortalamasının üzerinde olduğu göründü.

Oylama Sonuçları:

Seçmen sayısı: 46731
Kullanılan oy sayısı: 25802
Katılım oranı: % 72,2
Geçersiz oy: 465
Evet: 33772
Hayır: 7505

Anayasa paketinin içeriği

5678 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'dan, 11'inci cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini öngören iki geçici maddenin çıkarılmasından sonra kalan metin 21 Ekim'de halkoyuna sunuldu

Yasanın birinci maddesiyle Anayasa'nın 77'nci maddesinde yapılan değişiklik, 5 yılda bir yapılan TBMM seçiminin 4 yılda bir yapılmasını öngörüyor. Anayasa'nın 'Cumhurbaşkanının nitelikleri' başlıklı 101'inci maddesindeki değişiklik, cumhurbaşkanının, 40 yaşını doldurmuş ve yüksek öğrenim yapmış TBMM üyeleri veya bu niteliklere ve milletvekili seçilme yeterliğine sahip Türk vatandaşları arasından, halk tarafından seçilmesi kuralını getiriyor.

Söz konusu düzenleme, cumhurbaşkanının görev süresini 5 yıl olarak belirliyor ve bir kimsenin en fazla iki defa cumhurbaşkanı seçilebileceğini hükme bağlıyor.

Yasa, Cumhurbaşkanlığına TBMM üyeleri içinden veya TBMM dışından aday gösterilebilmesini 20 milletvekilinin yazılı teklifi şartına bağlıyor, son yapılan milletvekili genel seçimlerinde geçerli oylar toplamı birlikte hesaplandığında yüzde 10'u geçen siyasi partilerin ortak aday gösterebilmesine imkan tanıyor.

Yasanın Anayasa'nın 102'nci maddesinde değişiklik yapılmasına ilişkin maddesi, cumhurbaşkanı seçiminin, cumhurbaşkanının görev süresinin dolmasından önceki 60 gün içinde; makamın herhangi bir sebeple boşalması halinde ise boşalmayı takip eden 60 gün içinde tamamlanmasını öngörüyor.

Genel oyla yapılacak seçimde, geçerli oyların salt çoğunluğunu alan adayın cumhurbaşkanı seçilmiş olacağı hükme bağlanıyor. İlk oylamada bu çoğunluğun sağlanamaması halinde, bu oylamayı izleyen ikinci pazar günü, ilk oylamada en çok oy alan iki adayın ikinci oylamaya katılması öngörülüyor ve geçerli oyların çoğunluğunu alan adayın cumhurbaşkanı seçilmiş olacağı da 102'nci madde kapsamında düzenleniyor.

İkinci oylamaya katılmaya hak kazanan adaylardan birinin ölümü veya seçilme yeterliğini kaybetmesi halinde; ikinci oylamanın, boşalan adaylığın birinci oylamadaki sıraya göre ikame edilmesi suretiyle yapılması, ikinci oylamaya tek adayın kalması halinde bu oylamanın referandum şeklinde yapılması öngörülüyor.

Anayasa değişikliğine ilişkin yasa, cumhurbaşkanı göreve başlayıncaya kadar görev süresi dolan cumhurbaşkanının görevinin devam etmesini de hükme bağlıyor.

Anayasa'nın 79'uncu maddesinde yapılan değişiklik, cumhurbaşkanı seçiminin Yüksek Seçim Kurulu yönetim ve denetimi altında yapılmasını düzenliyor. Anayasa'nın 96'ncı maddesinin birinci fıkrası da değiştiriliyor. Fıkra, "TBMM, yapacağı seçimler dahil bütün işlerinde üye tam sayısının en az üçte biri ile toplanır. TBMM, Anayasa'da başkaca bir hüküm yoksa toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile karar verir; ancak karar yeter sayısı hiçbir şekilde üye tam sayısının dörtte birinin bir fazlasından az olamaz" şeklinde değiştiriliyor.

Hiç yorum yok: